Τα Συστήματα Αυτόνομης Ηλεκτροδότησης (ΣΑΗ) βασίζονται στην αρχή της ανεξαρτησίας. Μπορούν να εγκατασταθούν παντού, ανεξαρτήτως αν υπάρχει δίκτυο ηλεκτροδότησης.
Συνήθως τοποθετούνται σε μέρη όπου είναι δύσκολη η ηλεκτροδότηση, ή υπάρχει κάποια άλλη δυσκολία ως προς την ρευματοδότηση του χώρου. Η τεχνολογία αυτή είναι ευρέως διαδεδομένη στην ηλεκτροδότηση φάρων από την δεκαετία του ‘80.
Σε ένα αξιόπιστο σύστημα Αυτόνομης Ηλεκτροδότησης είναι απαραίτητη η ύπαρξη εναλλακτικής πηγής ενέργειας ώστε να υπάρχει σταθερότητα τις στιγμές που οι ΑΠΕ (ήλιος & αέρας) δεν θα έχουν επαρκή παραγωγή ενέργειας.
Το ΣΑΗ περιλαμβάνει ως βασικά στοιχεία τα παρακάτω:
1. Φωτοβολταϊκά πλαίσια
2. Συσσωρευτές-μπαταρίες
3. Ρυθμιστή φόρτισης μπαταριών
4. Αντιστροφέα
5. Γεννήτρια καυσίμου
6. Ανεμογεννήτρια
Για να δημιουργηθεί ένα Σύστημα Αυτόνομης Ηλεκτροδότησης δεν αρκεί η χρήση όλων των παραπάνω, έστω και αν έχουν επιλεγεί τα σωστά υλικά. Πρέπει βάση της μελέτης των μηχανικών της avelion να γίνει η σωστή εφαρμογή των κατάλληλων υλικών που θα καλύπτουν τις ανάγκες του κάθε χρήστη ξεχωριστά. Για παράδειγμα δεν είναι όλες οι μπαταρίες ικανές να υποστηρίξουν ένα Σύστημα Αυτόνομης Ηλεκτροδότησης, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα χρειάζεται να δοθεί στην σωστή αναλογία Φωτοβολταϊκών/ μπαταριών/ φορτίων.
Οι συνήθεις κατηγορίες που απαντώνται στα ΣΑΗ είναι οι παρακάτω:
• Χρήση κατοικίας
o Εξοχική
o Μόνιμη
• Συχνότητα επίσκεψης
o 2ημέρες κάθε βδομάδα
o 2ημέρες κάθε μήνα
o Κοκ
• Εποχή χρήσης
o Χειμώνα
o Καλοκαίρι
• Επιθυμητές καταναλώσεις
• Ειδικές εφαρμογές
Σχετικά με το άνω όριο των εφαρμογών που μπορούν να υποστηριχθούν με ένα Σύστημα Αυτόνομης Ηλεκτροδότησης περιορίζεται μόνο στα οικονομικά του χρήστη, μιας και η avelion είναι σε θέση να προσφέρει δίχως περιορισμό ότι ανάγκες επιθυμεί ο χρήστης.
Στην ερώτηση «Γιατί δεν χρησιμοποιούνται τόσο συχνά ανεμογεννήτριες, και το Αυτόνομο Σύστημα Ηλεκτροδότησης, έχει ταυτιστεί με χρήση Φωτοβολταϊκών;» η απάντηση είναι ότι η ανεμογεννήτριες δίνουν τυχαία ποσότητα ενέργειας, ακόμα και τις ώρες που δεν την χρειαζόμαστε. Επίσης για την καλύτερη απόδοση της ανεμογεννήτριας θα πρέπει η εγκατάσταση να βρίσκεται σε «ιδανική» τοποθεσία με καλό αιολικό δυναμικό, κάτι που δεν συναντάται εύκολα. Η απόδοση της ανεμογεννήτριας πολλαπλασιάζεται όταν χρησιμοποιηθεί σε καλό αιολικό δυναμικό, ενώ η απόδοση μειώνεται εκθετικά όταν το αιολικό πεδίο είναι φτωχό. Τέλος σε αντίθεση με τα φωτοβολταϊκά, λόγω των κινούμενων μερών της χρειάζεται περιοδική συντήρηση και είναι επιρρεπής σε βλάβες.
Διεύθυνση: Παλλήνη
Τηλέφωνα: 217 7000 600-1
Fax: 217 7000 601
Email: info@avelion.gr